Op deze pagina kun je een aantal lekkere recepten vinden. Keukenpiet heeft zijn best gedaan om alle recepten zo goed mogelijk over te typen. Heb je zelf nog lekkere recepten die je graag maakt, mail ze door naar Keukenpiet!
Speculaasbrokken
Benodigheden
- 50 gr bakmeel
- 50 gr bloem
- 75 gr boter
- 50 gr bruine suiker
- 1/2 ei
- 1/2 eetlepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels amandelen
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Klop het ei los in een schaaltje. Doe alle ingrediënten in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes, voeg dit toe aan het mengsel en kneed alles snel tot een soepele bal.
Strooi wat bloem op een werkvlak en rol het deeg hierop uit tot een lap van een centimeter dik. Snijd de lap in twee of vier stukken en leg het op een ingevette bakplaat.
Bestrijk het deeg met ei en versier de lap met amandelen. Schuif de bakplaat in de oven en bak de speculaas in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven gaar.
Laat de speculaas 10 minuten afkoelen en haal het met een pannenkoekmes voorzichtig van de bakplaat.
Pepernoten recept
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkerbruine basterdsuiker
100 gr koude harde boter
6 el melk
4 tl speculaaskruiden
Snuf zout
Verwarm de oven voor op 175 gr. (hetelucht)
Meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden en het zout.
Snij de koude boter in blokjes en voeg dit samen met de melk bij de droge ingredienten.
Kneed er snel (eventueel met een keukenmachine) een samenhangend deeg van.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak balletjes ter grootte van een knikker van het deeg en verdeel deze over de bakplaat.
Bak de pepernoten in ongeveer 25 minuten af in de oven.
Speculaaskoekjes
Benodigheden
- 200 gr bloem
- 150 gr boter
- 100 gr bruine suiker
- 15 gr speculaaskruiden
- 100 gr gesnipperde amandelen
- 1 á 2 eetlepels water
- aardappelmeel
Bereidingswijze
Warm de oven voor op 180 graden
Doe alle ingrediënten (zonder het aardappelmeel) in een kom en kneed er een deegbal van als voor een zandtaart.
Bestrooi de speculaasplank met aardappelmeel.
Vul de speculaasfiguren met het deeg. Klop de koekjes uit de plank op het aanrecht en leg ze op het ingevette bakblik.
Bak de koekjes in ongeveer 25 minuten gaar en bruin in de voorverwarmde oven.
Speculaastaart
Benodigheden
- 200 gr zelfrijzend bakmeel
- 125 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 volle eetlepel speculaaskruiden
- 150 gr boter
- 1 eetlepel melk
- 1 zakje geschaafde amandelen
- 200 gr gepelde amandelen
- 200 gr witte basterdsuiker
- 4 eetlepels advocaat
Bereidingswijze
Meng het bakmeel, de basterdsuiker, de kruiden en de boter tot een kruimelig mengsel. Voeg zoveel water toe als nodig (één of twee eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken.
Verdeel het deeg in twee porties (tweederde en eenderde), vorm er afgeplatte ballen van verpak ze in plastic folie en laat ze circa 1 uur in de koelkast rusten.
Maal (met een foodprocessor) de amandelen met de witte basterdsuiker tot de amandelen fijngemalen zijn. Voeg de advocaat toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Rol de grootste deegportie uit tot een ronde lap van circa 25 cm doorsnee. Bekleed hiermee de taartvorm (van 20cm). Snij de rand gelijk met de taartvorm. Vul de vorm met het amandelmengsel. Rol de kleine deegportie uit tot een ronde lap van 20 cm doorsnee en leg deze op de vulling. Druk de deegranden op elkaar.
Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de taart uit de oven en bestrijk de bovenkant met melk en bestrooi met geschaafde amandelen.
Zet de taart nog circa 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren. Laat de taart circa 10 minuten afkoelen in de vorm en verwijder daarna de rand.